Да се научи за два часа да се разбира Русия е напълно възможно, ако сте с такъв компетентен „тълкувател на Русия” като професора по журналистика Габриеле Кроне-Шмалц, пише Kreiszeitung. В четвъртък вечерта тя изнесла лекция пред 190 студенти и преподаватели в германския град Ротенбург, в която направила остър анализ какво всъщност представлява Русия.
Образът на най-голямата по площ страна в света, изграден от професорката, почти диаметрално е противоположен на представения в германските медии. Тя логично, точно и структурирано разказала руската гледна точка за анексията на Крим, като внимателно разгледала използваните от медиите понятия за „противоречаща на нормите на международното право анексия”, а също и образа на „Русия като вечен враг”.
 

Професор Кроне-Шмалц поставила под съмнение шаблонното мислене и призовала да не вярваме на всичко от пръв поглед, всичко да се оценява скептично.
 
С познаване на материята, грамотно и обаятелно е развенчан образа на Путин, който „иска да прибере страните от Балтика”. Тя обяснила защо това не е в интерес на Русия.
 
„Разбиращата Русия” Кроне-Шмалц подложила на критиката късогледата немска и европейски политици, като се изказала за мирна политика без санкции. „Нима не е разумно да привлечем Русия към изграждане на справедлив световен ред?” Според нея след обединяването на Германия са пропуснати много шансове за диалог с Русия.
 
След лекцията Габриеле Кроне-Шмалц почти толкова време отговаряла на въпроси от заинтересованата аудитория.
 
Превод и редакция: БЛИЦ