Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент Володимир Зеленски за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски.

В интервю за The Washington Post Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни като наказание за решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна.

Няма никакъв шанс руснаците да бъдат изолирани от останалия свят, и постави въпроса дали Европа трябва да продължи да подкрепя Зеленски, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ирационалността на неговото мислене в този случай е извън всички граници", заяви Песков в конферентен разговор с репортери.

"Това може да се разглежда само изключително негативно. Всеки опит да се изолира Русия или руснаците е процес, който няма никакви перспективи. Рано или късно Европа "ще започне да се чуди дали Зеленски прави всичко правилно и дали нейните граждани трябва да плащат за капризите му", добави Песков.

Зеленски е цитиран от "Post" да казва, че руснаците трябва да бъдат принудени да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

"Който и да е руснак... да ги накараме да отидат в Русия. Те ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да бъде държано отговорно, нали?". Може. Населението е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, а му се подчинява".


Естония се присъедини към призива: Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право

Естония се присъедини днес към Финландия и Латвия, които настояха ЕС да затвори границите си за руски туристи в отговор на призива на украинския президент Володимир Зеленски.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Туитър естонският министър-председател Кая Калас, ден след като Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване.

Блокът издаде серия от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, включително забрана за въздушни пътувания до Русия, но не забрани на руските пътници, които все още могат да влизат в ЕС с автобус или автомобил.

Калас изтъкна, че повечето от тях влизат в ЕС през източната граница на блока с Русия, което натоварва Естония, Латвия и Финландия като "единствени точки за достъп".

Финландският министър-председател Сана Марин заяви в понеделник, че нейната "лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен" и че очаква въпросът да бъде обсъден на предстоящите срещи на върха на лидерите на ЕС.

"Не е правилно, че в същото време, когато Русия води брутална агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя пред националната обществена телевизия на Финландия Yle.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс също подкрепи забраната, като в интервю за POLITICO миналия месец заяви, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, като се предвиди изключение по хуманитарни причини.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук