Ръководителите на американското разузнаване предупреждават, че международната финансова криза може да отслаби правителствата в най-опасните части на света и да подкопаят възможностите на САЩ и съюзниците им да отговорят на нови заплахи за сигурността, пише "Вашингтон пост".
Икономическата рецесия увеличи в краткосрочен план опасността от терористични атаки, отбелязва вестникът, като се позовава представители на правителството и независими политически анализатори.

Според източниците оцеляването на съюзници на САЩ като Пакистан или някои близкоизточни правителства може да бъде застрашено от необходимостта западните правителства да съкратят средствата за отбрана, разузнаване и помощи в чужбина.

Световната икономическа криза може да измести центъра към Азия и преди всичко Китай, както и към други азиатски държави, защото те ще имат по-голямо влияние в международните финансови институции и световните капитали. Експертите са особено разтревожени от положението в Пакистан, разтресен от инфлацията и безработицата след удара на финансовата криза. От септември насам  националната валута бе девалвирана и валутните резерви се стопиха.

Анализаторите изразяват безпокойство и заради последиците от падането на цената на петрола за държавите, зависещи от петролния добив като Йемен, където броят на безработните младежи е голям, а в страната определено има традиции в поддържането на радикални ислямисти организации. /БЛИЦ