Съединените щати съобщиха, че са призовали за открито заседание на Съвета за сигурност на ООН следващия понеделник, за да се разгледа кризата около Украйна по повод "заплашителното поведение" от страна на Русия, съобщи БГНЕС. 

"Повече от 100 000 руски войници са разположени на украинската граница и Русия извършва други дестабилизиращи действия, насочени към Украйна, което представлява явна заплаха за международния мир и сигурност и противоречи на Устава на ООН", заяви пратеникът на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

"Докато продължаваме непрестанно да се стремим към дипломация за деескалация на напрежението", добави тя, "15-членният Съвет за сигурност трябва обективно да разгледа фактите и да прецени какъв е залогът за Украйна, за Русия, за Европа и за основните задължения и принципи на международния ред, ако Русия нахлуе в Украйна".

С нарастването на опасенията, че Русия може да нахлуе в съседната си бивша съветска държава, Томас-Грийнфийлд заяви, че Съветът е изправен пред "решаващ" въпрос за международния мир и сигурност: "Заплашителното поведение на Русия срещу Украйна и струпването на руски войски по границите на Украйна и в Беларус са особено тревожни. Това не е момент, в който да изчакаме и да видим. Сега е необходимо пълното внимание на Съвета и ние очакваме пряка и целенасочена дискусия в понеделник".

Като един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, Русия има право на вето върху всяка резолюция на ООН, внесена в Съвета.

Но Томас-Грийнфийлд заяви, че срещата ще бъде по-скоро възможност да се "разобличат действията на Русия" и да се изолира Кремъл заради агресивната му позиция по отношение на Украйна.

"И макар че те имат право на вето, тяхната изолация ще бъде явна, ако Съветът за сигурност внесе това и ние представим единен фронт срещу руснаците", каза американският пратеник в интервю за румънската обществена телевизия.

"Не мисля, че която и да е страна в Съвета за сигурност ще седне и ще каже, че е нормално Русия да нахлуе в друга държава".

Според дипломати първоначално Съединените щати са се надявали заседанието на Съвета за сигурност да се проведе в петък.

Но те заявиха, че са се съгласили да отложат сесията за понеделник, за да не попречат на планирания за петък телефонен разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин.