Руският президент Владимир Путин вече има село, восъчна фигура, сливова ракия и няколко кафенета, кръстени на него в Сърбия. Сега получава и църква, съобщава АП.
 
С луковидни куполи в златно и зелено в руски стил, църквата в малкото селце Банстол в Северозападна Сърбия все още се строи, но вече е наречена „църквата на Путин“. Местните казват, че е замислена като знак на уважение към Путин и вековните братски отношения между двата народа, които имат общи славянски корени и обща религия – православното християнство.
 
„Тази църква беше наречена неофициално „църквата на Путин“, защото Путин е символ на една нова, гордо изправена Русия, Русия, в която сърбите започнаха да вярват отново“, казва местният инициатор на проекта Бранко Симонович. Той заяви, че църквата целенасочено е проектирана в руски стил – традиционните сръбски църкви имат други куполи и кули – за да покаже, че сърбите „винаги са се обръщали към Русия за подкрепа, именно заради религията“. Исторически близките връзки между Русия и Сърбия в последно време бяха видимо съживени, след като Путин увеличи усилията за възстановяване на влиянието на Москва в бившите комунистически страни от Източна Европа.
 
Сърбия се доказа като верен съюзник на Русия, макар че страната официално се стреми към членство в ЕС. Белград отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради Украйна и обеща, че ще остане  извън НАТО. Анализатори казват, че силните връзки между сръбската и руската църква са изиграли важна роля за възстановяването на руското влияние сред сърбите, след като историческият съюз се разпадна по време на съществуването на Югославия, чийто комунистически лидер Йосип Броз Тито обърна гръб на Съветския съюз, за да създаде по-близки отношение със Запада.
 
Сега тениски с образа на Путин се продават от улични търговци, а открито проруски министри участват в сръбското правителство. Проучванията показват, че мнозинството от сърбите смятат, че Русия е най-големият съюзник и финансов донор на тяхната страна, въпреки много по-голямата западна икономическа помощ за балканската държава, пише Душан Стоянович от „Асошиейтед прес“.