Москва, въз основа на принципа на реципрочност, ще реагира на евентуално обявяване от страна на Вашингтон на антируски санкции във връзка с Алексей Навални. Това увери министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция, предава Труд.

„Ще реагираме еднозначно, никой не е отменил едно от правилата на дипломацията - реципрочността", припомни първият дипломат на Москва.

По-рано бе съобщено, че на 2 март американските власти могат да обявят санкции срещу Русия заради опозиционния политик Алексей Навални. Ограниченията ще бъдат въведени съгласно Закона за контрол на химическите и биологичните оръжия и премахването на бойните действия от 1991 г., както и в съответствие с два указа.


Единият от тях бе подписан през март 2014 г., след като в Крим беше проведен референдум за обединение с Русия. Този документ предвижда възможността за налагане на санкции срещу руските служители. Вторият указ от 2005 г. е за борбата срещу разпространението на оръжия за масово унищожение.

Държавният департамент и Белият дом все още не са коментирали официално информацията.

Не се пояснява срещу кого се планират новите ограничителни мерки, но бе отбелязано, че във Вашингтон ще направят изключение за чуждестранната помощ, както и за някои лицензи за износ за Русия.

В понеделник CNN, позовавайки се на източници от американската администрация, съобщи, че тази седмица Вашингтон възнамерява да наложи ограничителни мерки срещу Русия поради ситуацията около Навални. Според CNN въвеждането на ограничения ще става в координация с Европейския съюз.