Руските войски обстреляха един от кварталите Харков, след като стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в града. Руснаците обстрелвали района на село Жуковски и северната част на Харков, съобщава „Суспільне”.

В резултат на обстрела са нанесени щети по къщи, автомобили, магазини и гаражи.

Кметът на Харков Игор Терехов потвърди в ефир, че градът е бил обстрелван. „Харков не спира да бъде обстрелван, а днес за съжаление имаме обстрел в една част от града”, каза той.

По-рано стана ясно, че Зеленски е на посещение в града във връзка с възстановяването на къщи и инфраструктура. Според него, може да се помисли за премахването на всички панелни сгради, особено в разрушените райони.

Според Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация в Харков, към днешна дата руската армия е унищожила 2229 многоетажни сгради, от които 225 са напълно разрушени.

В Харков най-големи разрушения са причинени в северните и източните райони на града – 30,2% от общия жилищен фонд.

Зеленски заяви, че е уволнил началника на службата за сигурност на Харков за това, че "не е работил по защитата на града" от началото на руската инвазия.

"Дойдох, видях и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна на (Харковска) област за това, че не е работил по защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислил само за себе си", заяви Зеленски в ежедневното си обръщение към гражданите на страната. Той говори, след като за първи път след нахлуването на Русия посети обхванатия от войната източен регион на страната.