Украинските военни правят всичко възможно, за да възпрат настъплението на руските войски към Северодонецк, Луганска област. Президентът Володимир Зеленски заяви това в поредното си видеообръщение, съобщава "Укринформ".

"Превземането на Северодонецк е принципна задача за окупационния контингент. И не ги интересува колко живота ще трябва да платят за този опит да се издигне руското знаме на булеварда - колко горчиво звучи сега името - "Дружба на народите", 32, където се намира администрацията на Северодонецк", каза лидерът на страната.

Той добавя, че Северодонецк е трябвало да празнува деня на града си по същия начин като Киев в неделя, но Русия се е приближила твърде много до него.

"В нашия Донбас Русия е събрала твърде големи сили, доста се се подготвили за настъпление там. Мисля, че е много символично, че руските военни започнаха опита си да превземат Северодонецк с влизането в хотел "Мир". Мирът наистина е първата мишена за Русия", казва Зеленски.

Той подчертава, че след като са отнели мира на Украйна през 2014 г., нашествениците искат да вземат и всичко останало, буквално всичко. Според него руснаците не искат да оставят на украинците нито свобода, нито къщи, нито живот.

Президентът също така подчертава, че руските удари в Северодонецк вече са унищожили цялата критична инфраструктура в града. По негови данни 90% от къщите там са повредени, над две трети от жилищния фонд на града е напълно разрушен, няма комуникации и се води постоянен обстрел.

"Правим всичко възможно, за да задържим тази офанзива. Не е имало ден, в който да не сме се опитвали да намерим повече оръжия, по-модерни оръжия, за да защитим земята си, да защитим народа си. И съм благодарен на всеки един от вас, който поддържа защитата на Северодонецк", заявява Зеленски.