Епидемията във Франция се забавя, така че Министерството на отбраната приключва операцията на въоръжените сили за подпомагане на борбата с коронавируса, съобщава Le Figaro.


Сега ведомството възнамерява да оцени последиците от кризата за военния сектор, да предприеме мерки за преодоляването им и да се грижи за моралното състояние на войниците, пише "Поглед инфо".

Френският вестник разказва, че от самото начало армията активно е помагала за справяне със ситуацията: разгръща военни болници в Мюлуз, евакуира пациенти със самолети или хеликоптери, предоставя маски, раздава храна в домове за възрастните хора, осигурява логистична подкрепа и защитава специалните съоръжения. 

„Нашите сънародници винаги са знаели, че могат да разчитат на вас“, подчерта Женевиев Дересек миналата седмица, посещавайки базата във Фонтевро.

Не спасихме света, но изпълнихме мисията, която ни е поверена“, цитира изданието скромното изявление на един от офицерите. Всъщност армията представляваше само 2% от реанимационните операции, свързани с COVID-19, но подкрепата й беше символична: Френските войници, според Парли, показаха "сръчност" и "находчивост".

Епидемията във Франция намалява и операцията „Съпротива“ също намалява: военната болница в Мюлуз е демонтирана, мисията на десантните кораби „Диксмюд“ също завърши със задачата си в Антиб, след като достави 138 тона товари, включително милион хирургически маски.

Въпреки това, сега е време да помислим за бъдещето и да подготвим план за икономическо възстановяване, чиято първа задача ще бъде да се идентифицират предприятията на военната индустрия, засегнати от кризата, и да се разбере от какви мерки за подкрепа имат нужда.

В същото време армията също се готви да усети последиците от кризата, така че министърът на отбраната официално отказа да изпълни плана за бюджет за 2021 г., което предполагаше увеличение с €1,7 млрд.

Особено внимание се обръща на морала на военнослужещите и техните семейства, които по време на епидемията също бяха подложени на изпитание. По време на операцията войниците се тревожеха за близките си, а карантината се отразяваше на душевното им състояние. Министерството съобщи, че е засилило интернет връзката, за поддръжка на комуникацията на служещите със семействата им.

Освен това отдихът военнослужещите след специалните операции ще се проведе не в Гърция, границите на която са затворени, а във Франция. Отделът за отбрана се грижи за бързото завръщане на войниците към нормалния живот, защото това е ключът към доброто изпълнение на чуждестранните операции.