Разпространението на вируса показваше слабостта на много западни страни, които винаги се смятаха за „развити“ в сравнение с „развиващата се“ Азия, пише Le Figaro,


Всъщност и Европа, и САЩ демонстрираха своята неефективност по време на борбата срещу разпространението на коронавируса.

Азиатските страни са успели да контролират епидемиите на тяхна територия, докато в Европа заразата е попаднала в старчески домове, пише "Поглед инфо".

Политическите и медицинските системи на западните държави бързо се оказаха претоварени и смъртността от коронавируса веднага се превърна в показател за тяхната ефективност. „Развитите страни“ бяха в самото дъно на скалата за успех в борбата срещу епидемията. Във Франция от коронавирус загинаха 17 хиляди души, докато в Корея инфекцията отне живота само на 229 души в страната.

"Вирусът не щади западните демокрации, които обичаха да преподават на останалия свят", каза френският журналист.

Той отбеляза, че Западът просто е загубил пространството за "икономическа маневра". Европа премести производството си в Азия, а Изтокът, който стана шампион на икономическото развитие, бързо потуши епидемията. 

Европейските политици трябваше да „почувстват бремето на лъжите на тоталитарния режим“, на което предадоха ключовете за своето индустриално бъдеще. В този случай авторът говори за Китай, от чиято територия е започнало разпространението на заразата.

Много от местните експерти също заключават, че в близко бъдеще Западът ще трябва да се откаже от своите позиции. Както по-рано съобщи руският журналист Анатолий Васерман, ситуацията в САЩ и Европа скоро ще се влоши заради епидемията.