Вепските блата в района на руската Ленинградска област отдавна са си спечелили печална слава. Жителите на близките села ги наричат мъртво място и ги сравняват с Прохода Дятлов.

И ако през 1959 година в Северен Урал девет души умират по изключително мистериозен начин, тук броят на загадъчните кончини надхвърля две дузини.Всяка година край село Шугозеро изчезват по три-четири човека. По-късно ги намират мъртви. Поведението им било много странно - в последните дни от живота си сякаш изпадали в странна агония. Някои започвали да ходят голи по улиците, други хвърляли вещите си където намерят, а трети ядяли кал от блатото.По данни на полицията, една от най-мистериозните кончини била тази на местния тракторист, който преминал през блатата, за да се прибере, но така и не стигнал до дома. 

„Беше преди около 20 години. Той вървеше и събличаше дрехите си. Намериха го да лежи в канавката, целия окъпан в кал. При аутопсията установиха, че целия му стомах е пълен с пръст”, подчертават от полицията.

В периода 1990-2005 г. се наблюдава пик при мистериозно починалите хора. През последните 15 години също изчезват хора, но случаи на предсмъртна агония и необяснимо разсъбличане на дрехи почти не са наблюдавани.

Разследващите са убедени, че в кончините на хората няма нищо загадъчно. Според тях причината за смъртта на всички тези хора е преохлаждане, при което човек започва да мисли, че му е горещо.

Преохлаждането можело да настъпи много по-бързо, ако хората са под въздействие на алкохола.

„Съзнанието е объркано, те искат да спят. Както всички знаят, човек, когато заспи, търси уединено място. Хората могат да копаят в земята, и в снега. В случая това може да е довело до попадането на пръст в устата на жертвата“, обяснява един от разследващите от Ленинградска област.