Американският кораб-разрушител "Портър", чието присъствие в Черно море предизвика остра реакция на Русия, е отпътувал от Варна вчера. Корабът акостира в морската ни столица по-рано тази седмица. Русия заплаши с ответни мерки, когато плавателният съд се присъедини съмоперация "Атлантическа решимост". Американският лейтенант от 6-и флот Шон Екуънт отговори на въпрос на "Хоризонт" от кого "Портър" би защитавал България:
Няма да навлизам в това от кого той ще защитава България. Ще кажа само, че това е многофункционален кораб, който може да води сухопътни операции, да изстрелва ракети срещу подводници, бойни самолети, както и да осигурява защита от балистични ракети на страните от НАТО и за цяла Европа. Системата "Егида", която е на борда му, е същата като противоракетната система в Девеселу. "Портър" има пряка роля в системата "Еджис Ашор". Всъщност, те са директно свързани - работят като мрежа, която да защитава Европа от балистични ракети. 
 

На въпрос как ще коментира реакцията на Русия срещу присъствието на разрушителя в Черно море, лейтенант Екуънт отговори:

Няма да коментирам реакциите на Русия. Само ще кажа, че всичките ни операции в Черно море, съвместно с нашите партньори от НАТО не са нещо необичайно. Ние бяхме там и през 2015 година, и правим учения почти всеки месец от тогава.

Лейтенант Екуънт добави, че американският флот ще продължи да действа в Черно море и в бъдеще:

Американският флот ще продължи да действа в Черно море в подкрепа на операция "Атлантическа решимост" .Това е ангажиментът на САЩ към стабилността и сигурността на нашите съюзници и партньори в региона.