На фона на успехите на руската армия при освобождението на Донбас, украинското командване се опитва с помощта на отряди да спре бягството на своите части в района на Лисичанск.

Това каза официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, предават световните медии, пише Труд бг.

„На фона на успехите на руската армия при освобождението на територията на Донбас украинското командване се опитва да спре хаотичното бягство на военнослужещите от украинските части в района на Лисичанск.

Така, за да запази личния състав на първия батальон на 72-ра механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на селището Волчеяровка на формированието беше изпратен „Десен сектор“, допълни още Конашенков, отбелязвайки, че руската артилерия е унищожила това подразделение.

Конашенков добави, че контролът на украинските войски в посока Лисичанск е загубен. По думите му командирът на 115-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна, който е разположил командния си пункт в тила, е загубил контрол над своите части.

В резултат на това по време на боевете 80% от личния състав и около 70% от техниката на 138-ми батальон на тази бригада бяха безвъзвратно загубени.

На 26 юни в хода на боеве на 3 километра от Лисичанския нефтопреработвателен завод руските подразделения са ликвидирали две диверсионно-разузнавателни групи от наемници с обща численост от 14 души.

Установени са украинските националисти, които разстрелваха руски военнопленници

първата група е била "интернационална" и се е състояла от граждани от различни европейски държави. Втората е включвала в себе си само наемници от Грузия, влизащи в така наричания "грузински легион".  

В редиците на това бандитско формирование воюват предимно криминално проявени хора.  

Ликвидираните грузински бойци са съпричастни към зверски изтезания и убийства на руски военнослужещи до Киев през март тази година.

NY Times разнищи клането и разстрела на руски пленници край Киев ВИДЕО 18+

"Руското министерство на отбраната притежава информация за всеки един наемник, съпричастен към издевателства и убийства на наши военнослужещи. Ние ги открихме и наказахме", подчерта говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.