Над 2000 бойци от Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна в момента са обградени в Лисичанск, защитаван от чуждестранни наемници.

Това съобщи в събота зам.- министърът на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) Виталий Киселев, съобщават информационните агенции.

"Сега в Лисичанск и околностите има около 2150 "бойци за еднократна употреба". Това са онези, които бяха насила оставени тук -  които бяха докарани от Лвовска, Ровенска област, от близо до Одеса, от Днепропетровск, така че да защитават цяла армия на наемници ", - каза той.

Киселев добави, че силите на ЛНР и Руската федерация се готвят да освободят напълно Лисичанск в следващите дни.

"В близките дни се подготвя пълното освобождаване на Лисичанск", каза той.

Родион Мирошник, посланикът на Луганската народна република в Москва, каза в петък, че ЛНР и руските сили са завзели контрола над северните райони на Лисичанск и ги разчистват от останалите украински бойци.

През последните три дни руски части поеха под контрол петролната рафинерия в Лисичанск, мината Матросская, завода за желатин и селището Тополевка, съобщи в петък руското министерство на отбраната.

Според говорителя на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков неуспехите на украинската армия на бойното поле водят до увеличаване на броя на дезертьорите и тези, които бягат от бойни действия. Наблюдава се неорганизирано отстъпление на част от украинските войски от Лисичанск, добави той.