С искането си да се представи алтернативно предложение за статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия ЕС е поставил на Великобритания изпитание, което тя не може да изпълни.


Именно затова на Кралството трябва да бъде предоставена още една година след датата на излизането му от ЕС, за да бъде намерена алтернатива. Това е заявил днес британският министър по въпросите за Brexit Стивън Баркли, цитиран от в. Independent.

„Беше ни казано, че до 31 октомври Обединеното кралство трябва да предостави законово осъществим текст. Алтернатива на клаузата за границата между двете Ирландии обаче не е необходима, докато изтече преходният период след Brexit, който е до декември 2020 г.”, казал е Баркли.

„Защо да рискуваме заплахата за изкристализира в нежелан резултат този ноември, когато двете страни могат да работят заедно до декември 2020 г.”, добавил е той.

Коментарът на британския министър дойде след поставения ултиматум от страна на Франция и Финландия поставиха ултиматум на Великобритания до 12 дни да представи в писмена форма алтернативно на договореното в момента споразумение за Brexit, като в противен случай ще се стигне до излизане на Кралството от ЕС без споразумение.

„Ако до края на септември няма получени предложения, тогава е свършено”, заяви финландският премиер Анти Рине, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС. Изказването си той направи в Париж след среща с френския президент Еманюел Макрон.