Великобритания ще подкрепя Украйна във войната срещу Русия "докато тази война бъде спечелена". Това изявление направи британският външен министър Джеймс Клевърли пред Skynews, пише агенция УНИАН.

Той увери, че украинците могат да разчитат на подкрепата на Великобритания до пълното възстановяване на териториалната си цялост.

"Ще ги подкрепяме, докато и последният руски танк не бъде извлечен от украинските трактори", каза Клевърли. Министърът отбеляза, че е необходима стратегическа издръжливост, за да се стигне докрай.

"Защото ако не го направим, тогава ще изпратим съобщение до всеки потенциален агресор, че решимостта ни е крехка. И не можем, не трябва, няма как да изпратим това съобщение до света", подчерта той.

Клевърли се обърна и към руския президент Владимир Путин и шефа на руското външно министерство Лавров:

"И ако слушате тази реч, г-н Путин или г-н Лавров, нека бъда ясен... ние никога няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим", каза той.

Позицията на Великобритания във войната

Бившият премиер Борис Джонсън призова другите страни да помогнат на Украйна и да не правят отстъпки на руския диктатор Владимир Путин.

Джонсън посети Киев три пъти по време на войната, като последния път президентът Володимир Зеленски му връчи Ордена на свободата.

На 7 юли той обяви оставката си като британски министър-председател. Неговото място беше заето от британския външен министър Лиз Тръс. Тя обеща да продължи да подкрепя Украйна и да бъде "най-големият им приятел“.

По-рано стана известно, че Великобритания през 2023 г. ще отдели най-малко 2,63 милиарда долара за военна помощ на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук