17 милиона души са гласували предварително в президентските избори в САЩ. Няколко проучвания установяват, че 59 процента от тях са дали гласа си за демократа Обама, 40 процента са гласували за републиканеца Маккейн.
Още един лош ден за републиканеца Джон Маккейн – резултатите от ранното гласуване не са в негова полза. То е позволено в 31 щата и тази година огромен брой избиратели се възползваха от него. Прогнозите са, че общо 30 процента от избирателите ще гласуват предварително. Публикувано в последните часове проучване на „Вашингтон пост” и Ей Би Си Нюз сочи, че 59 процента от гласувалите са дали гласа си за Барак Обама, 40 процента – за Джон Маккейн. Предизборният щаб на Маккейн реагира с изявлението, че когато постъпят повече данни, съотношението ще се промени – това е така, потвърждават и анализаторите, но поне засега разликата е твърде голяма.
Шансовете на Маккейн да настигне или дори да задмине съперника си са минимални. Републиканците правят последни - героични - опити да привлекат избирателите в ключовия щат Охайо и в традиционно демократическата Пенсилвания. Без Охайо шансовете на републиканците за Белия дом са нищожни. Исторически погледнато от 1956 година нито един републиканец не е печелил битката за Белия дом без победа в Охайо. Днес дори републиканецът-губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер ще се появи редом с Маккейн в този силно оспорван щат с надежда да съживи кампанията.
Но в този момент, само 4 дни преди изборите, Охайо клони все повече към демократите. Като съотношението е 51 на 47 процента. В четвъртък републиканската кампания не успя да покаже на сцената в Охайо дори прословутия „Джо Водопроводчика”, гражданин на този щат, който се превърна в републиканска метафора на средната класа, ухажвана и от двамата кандидати: „Джо е с нас днес!”, заяви Маккейн, но Джо не се появи на сцената. „Джо, къде си? Джо, аз мислех, че ще си с нас днес!”, каза няколко пъти Маккейн. По-късно се оказа, че Джо от средната класа е трябвало да бъде убеждаван от щаба на Маккейн да се появи на митинга; междувременно Маккейн трябваше да забавлява тълпата.
Републиканците се борят и в Пенсилвания. Техните опити да спечелят щата изглеждат отчаяни на фона на традиционно „синята” ориентация на щата, а и на фона на проучвания, сочещи 55 срещу 43 процента в полза на Обама.
Маккейн се нуждае от пробив в територията на демократите, след като три солидно републикански щата – Невада, Вирджиния и Колорадо, се преориентираха към Обама, а в Индиана, която по принцип е републиканска, двамата кандидати имат равни шансове. В Пенсилвания Маккейн не е без шансове, като причината за това е консервативния характер на демократите в щата. Поради тази причина Сара Пейлин, която обикаля Пенсилвания, се опитва да сплаши избирателите в щата с „левичарството” на Обама. Той представлява „крайното ляво крило на Демократическата партия, далеч от центъра, много наляво в партията”, декларира Пейлин. „Те се подготвят да вземат властта в цялото федерално управление”, каза Пейлин, отбелязвайки реалната възможност на демократите да спечелят и изборите за представители в Конгреса. „Според техните обявени планове, първото, което ще съкратят, е една четвърт от бюджета за отбраната!”, каза Пейлин.
Междувременно кампанията на Обама напредва дори в Аризона – родния щат на Джон Маккейн. Тя е подпомогната от лошата икономика и от страховете, че Маккейн ще е наследник на финансово-икономическата политика на Буш, която вкара САЩ в сегашната криза. Ежедневните загуби на хиляди работни места и новините вчера, че САЩ, чиято икономика се е свила до 0,3 процента, навлизат в сериозна рецесия, не помагат на Маккейн.
Въпреки това не е изключена промяна в динамиката на изборите. 7 процента от избирателите все още не са решили за кого да гласуват, техните гласове могат да наклонят везната към един от двамата претенденти за президентския пост. /Дойче веле