Във Великобритания беше регистриран най-големият брой на жертвите за ден от началото на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), като за 24 часа са регистрирани още 684 починали, съобщават британски медии.

Докато британското правителство е подложено на все по-силен натиск във връзка с провала му да увеличи тестуването за борба с коронавируса, смъртността от COVID-19 в страната продължава да нараства.


Общо 3 605 души вече са починали във Великобритания, след като са се разболели от COVID-19, като увеличението на жертвите спрямо вчера е с повече от 100 души. Вчера починаха 563 души в рамките на денонощие.

Така британците задминаха по брой на жертвите Китай, откъдето тръгна заразата. Там официално починалите са 3 326 души. 

Към момента във Великобритания са извършени общо 173 784 теста за наличие на коронавирус, от които положителните проби са 38 168. Ръстът в сравнение с вчера е с около 4 450 новозаразени, след като вчера заразените бяха 33 718 души. 

По-рано през деня британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че пикът на заразата във Великобритания ще настъпи през следващите няколко седмици, като добави, че пикът зависи от това дали хората спазват правилата за социално дистанциране.

Стана ясно също така, че най-лошият сценарий на британското правителство предвижда от коронавируса да починат 50 000 души, ако не се спазва напълно карантината. 

Британският премиер Борис Джонсън ще спази указанията на здравните власти в Обединеното кралство и ще остане в доброволна изолация, докато високата му температура не спадне, заяви днес говорителят му.

"Той продължава да има леки симптоми, в частност температура. Указанията в такъв случай са ясни: ако имаш висока температура, трябва да продължиш да се самоизолираш, докато тя не се върне на нормалните си стойности", каза говорителят пред репортери.

"Указанията са наистина недвусмислени по този въпрос. В тях е посочено, че трябва да си останеш у дома седем дни, но ако високата температура се запази, трябва да си останеш у дома за по-дълго. Министър-председателят следва тази препоръка изключително стриктно", добави той.

Преди това Джонсън, който миналата седмица даде положителна проба за Ковид-19, заяви, че все още е под карантина, по-дълго от препоръчителните според указанията на британските здравни власти седем дни, отбелязва Ройтерс.