Британският премиер Борис Джонсън, който се е самоизолирал, след като даде положителна проба за коронавируса, днес е председателствал виртуално заседание на правителството и е бил "изпълнен с енергия", съобщи на пресконференция в Лондон днес външният министър на страната Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Запитан за собственото му здраве, Рааб, който не е давал индикации да има някакви симптоми, каза, че се чувства "страхотно". Рааб би трябвало да поеме правомощията на премиера, ако Джонсън в някакъв момент се окаже неспособен да изпълнява задълженията си.

Рааб посочи, че след края на епидемията е необходимо да се проведе изследване на на "научените уроци" от нея, което да се ръководи от Световната здравна организация. Така той отговори на появилите се съобщения, че британското правителство било ядосано на Китай, откъдето тръгна епидемията.

Според тези съобщения някои хора в кабинета мислели, че Китай трябва да понесе някаква отговорност за появата на епидемията там.

Броят на потвърдените случаи на хора, заразени с новия коронавирус във Великобритания, нарасна с 2600 за последното денонощие и вече превишава 22 000, съобщи на пресконференцията си външният министър.

До днес в Обединеното кралство са били тестирани за вируса почти 135 000 души, каза той. В 112 805 случая резултатът е бил отрицателен, а в 22 141 случаи - положителен. От заразените досега са починали 1408 души, каза Рааб.

Само за денонощие починалите са 180 души. В предишните дни смъртните случаи достигаха максимум до 260, а веднъж броят на новозаразените бе 2900, отбелязва БТА