Гръцките здравни власти съобщиха, че в страната е регистриран скок на новите случаи на коронавирусна инфекция, които са достигнали 1797 през последното денонощие, предаде БТА. 

От новите случаи 1026 са регистрирани в областта Атика, където се намира столицата Атина, а 62 - в северния град Солун.По този повод е обявен спешен брифинг на заместник-министъра за защита на гражданите Никос Хардалиас по-късно тази вечер, съобщава в. "Катимерини".

В дневния си бюлетин Националната организация за обществено здраве съобщи, че 168 пациенти се намират в интензивни отделения.

Регистрирани са осем смъртни случая през последните 24 часа.

От направените 66 464 теста за КОВИД-19, 2,7 процента са се оказали положителни.


Говорителят на кабинета в Атина Аристотелия Пелони предупреди, че лицата, избрали да не се ваксинират, ще трябва да свикнат да живеят с повече ограничения.

„Цифрите по целия свят и в Гърция в по-голямата си част подкрепят ваксинациите, [подкрепят тезата, че] защитават от сериозни заболявания и допринасят за намаляване на разпространението на вируса“, подчерта Пелони в интервю за ANT1 TV, цитирано от агенцията.

Тя също така посочи, че „тези, които не са били ваксинирани, могат да предадат вируса, така че ваксинацията е не само въпрос на защита на собствения им живот, но и въпрос на общественото здраве, въпрос на социална отговорност“.

Сега е необходимо, добави тя, да се убедят дори и най-скептичните членове на обществото, онези, които може би чакат да видят резултатите от ваксинациите, също да побързат да се ваксинират, особено в светлината на по-рисковия „Делта“ вариант, който сега набира скорост и изглежда по-заразен.

Говорителят посочи също, че броят на активните случаи на COVID-19 в Гърция се е увеличил със 75% през последната седмица.

Пелони заяви, че 45% от възрастното население в Гърция вече са завършили напълно ваксинацията си, но тя предупреди, че „не трябва да пропускаме лятото и не трябва да сме самодоволни.

Трябва да засилим усилията си... здравният риск при ваксинираните и неваксинираните се различава. Толкова е просто“.

Обобщавайки стратегията на правителството за насърчаване на ваксинацията, Пелони отрече, че кабинетът разделя гражданите: „Опитваме се да предоставим стимули и да насърчим по-скептичните.

Ние сме в пандемия и който не е ваксиниран, ще трябва да живее с повече ограничения“.