Концентрация на нервно-паралитичното вещество VX, 1.4 по-голяма от смъртоносната доза, е открита по кожата на убития през февруари тази година Ким Чен-нам - брат на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Мъжът припадна на летището в Куала Лумпур на 13 февруари, а по-късно почина на път за болницата. Първоначалните подозрения, че е бил отровен, се потвърдиха.

Съдебен лекар съобщи по време на заседание по делото за убийство, че веществото е открито на лицето на мъжа. Концентрацията му е 0.2 мг на кг тегло. За смъртоносна доза на VX, обявено от ООН за оръжие за масово унищожение, се смята 0.14 мг на кг тегло.

Веществото няма вкус или мирис, като може да съществува под формата на аерозол, крем или течност. Погълналите го умират след 15 минути.

В хода на съдебното дело стана ясно още, че по дрехите на обвинените за убийството на брата на севернокорейския лидер млади жени са открити следи от химически вещества, които се използват при добиването на VX.

Той не се среща в природата и се използва само като оръжие за масово унищожение.


Смята се, че двете жени - от Виетнам и Индонезия, са имали четирима съучастници. Те са били севернокорейци и са напуснали страната още същия ден. Според местната полиция, в момента се намират в Северна Корея. Обявени са за издирване от Интерпол.

Ким Чен-нам е по-голям брат на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Той е смятан за наследник на Ким Чен-ир, но изпада в немилост през 2001 г., когато е арестуван на летище в Токио, опитвайки се да влезе на територията на страната с фалшив паспорт на Доминиканската република. 

Заточен от баща си, той живее в Макао до смъртта на Ким Чен-ир в края на 2011 г. Впоследствие се укрива, очевидно страхувайки се, че може да бъде възприет като заплаха за легитимността на режима на неговия полубрат.

От Пхенян заявиха, че не признават резултатите от аутопсията, направена в Малайзия. Отношенията между двете страни се влошиха, когато властите в Куала Лумпур съобщиха, че ще предадат тялото на близките на покойника, а не на Северна Корея.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун има двама братя, от които той е най-малкият, а Ким Чен-чхол е средният. Навремето се говореше, че Ким Чен-ир готви за свой наследник второто си момче, след това обаче властта бе предадена на най-малкия син. Оттогава за живота и заниманията на Ким Чен-чхол не се знае нищо.