Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е готов да превърне Минск в столицата на Съединените щати в името на провеждане на лекоатлетическото състезание между Европа и САЩ през 2021 г. Това се съобщава на уебсайта на държавния глава.

Както се уточнява, изявлението на Лукашенко е направено при откриването на състезание по лека атлетика на стадион "Динамо".

Президентът припомня, че събитието се провежда на всеки две години и следващото състезание трябва да се проведе през 2021 г. в САЩ. Обаче, тогава обаче в страната ще се проведе Световното първенство по лека атлетика, което означава, че състезанието между между Европа и САЩ ще трябва да бъде отложено. В тази връзка той е предложил на Вашингтон да премести събитието в Минск.

"След две години Минск ще стане столица на Съединените американски щати. Ще направя уточнение, за да не заподозре някой лоши намерения в присъединяване. Тези дни, ако ни се доверите, Минск ще стане столица на Съединените щати, защото САЩ трябва да проведат това състезание. Ще се договорим с Доналд Тръмп “, отбеляза държавният глава.

В същото време той е изразил увереност, че настоящият ръководител на Белия дом ще спечели изборите през 2020 г. и ще запази поста си.

Превод и редакция: БЛИЦ