Македонският правосъден министър и вицепремиер Боян Маричич призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу зверски пребития Християн Пендиков. Маричич твърди, че Пендиков бил нанесъл обиди на македонците, предаде БГНЕС.

След побоя в родния му град Охрид на 19-ти януари 2023 г. Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“.

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич пред Макфакс.

Вицепремиерът на РСМ призова прокуратурата да разследва. Според него Пендиков трябва да носи отговорност за тези си твърдения. „Той не трябва да бъде изключение и прокуратурата трябва да си свърши своята работа”, допълни Маричич, който отговаря за евроинтеграцията на РСМ.

По думите му "законът не позволява да се отнеме македонското гражданство на Пендиков".

Относно българските клубове Маричич смята, че те "не са заплаха за македонската идентичност, защото македонската идентичност е солидна и нищо не може да я застраши". Според него "проблемът с клубовете е свързан с техните имена" и Министерството на правосъдието работи по този случай.

Припомняме, че прокуратурата в Охрид официално съобщи, че "Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност" и това е документирано. Обвиненият за побоя над Пендиков на 20 февруари - Илия Димовски, бе пуснат на свобода.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук