Можем да си спомним, че през 2009 г. в Охрид при потъване на лодка загинаха 15 български граждани. Сега 45 македонски граждани загинаха в България. Тъжно е, че народите ни се сближават чрез подобни трагедии. Това коментира македонският журналист Йовица Пауновски в предаването "120 минути" по bTV. 

"Жалко е, че учим най-важните лекции в живота чрез такива трагедии. От тази катастрофа научихме, че не трябва да живеем в свят на импровизации.

Всички институции в Северна Македония не издържаха този тест – митницата, граничните служби. Научихме, че печалбата не бива да бъде поставяна пред човешкия живот. Системата трябва да функционира, за да не бъдат повтаряни такива или подобни трагедии.

Трябва да проработи и личната отговорност на всеки, който работи с хора. Трябва да се изправим дори след подобни трагедии и да се поучим от всички грешки, случили се в миналото", каза той.

Пауновски заяви, че в момента са нужни бързи отговори на няколко ключови въпроса.

"От какво е предизвикан пожарът в автобуса и самата експлозия, как е възможно 113 пъти същият този автобус без лиценз да мине границата. Очакваме и отговор на най-важния въпрос - коя е причината за това нещатие, след като в него имаше само един участник - този автобус", посочи журналистът.

Йовица Пауновски разказа и любопитна история от престоя си в българската столица през изминалата седмица, която, по думите му, е пример за това, че двата народа се сближават чрез подобни трагедии.

"Tази седмица бях в София и по време на пътуването ми от хотела до болница "Пирогов" шофьорът на таксито не пожела да вземе пари за услугата в знак на почит към загиналите", спомни си той.