Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че „категорично стои“ зад твърдението си, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се на съвместна пресконференция в Елисейския дворец с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Макрон посочи, че думите му са били предупредителен сигнал към членовете на алианса. Френският президент изрази благодарност за дебата, който са провокирали неговите коментари, тъй като алиансът може би се нуждае от „събуждане“.

Той подчерта, че Франция ще бъде "ангажиращ и изискващ“ съюзник в рамките на НАТО.

Изказването на френския лидер пред сп. „Икономист“ по-рано този месец предизвика остри критики сред съюзниците на Париж, включително Германия.

Маркон подчерта на днешната пресконференция, че европейските нации трябва да бъдат включени във всички преговори за сключването на нов пакт, ограничаващ ядрените ракети с малък и среден обсег на Русия и САЩ.

Френският президент също така призова за разговори с Русия по отношение на споровете ѝ с НАТО, като посочи, че тероризмът, а не Москва или Пекин, е основният враг на всички членове на съюза.

От своя страна, Йенс Столтенберг отбеляза, че членовете на НАТО трябва да инвестират повече в своите способности за отбрана, тъй като днес "живеем в по-непредсказуем свят".

Генералният секретар на алианса добави, че съюзниците са спрели съкращаването на разходите за отбрана, което беше въведено за първи път в края на Студената война. Той добави, че повече държави са постигнали разходи за отбрана в размер на 2% от брутния вътрешен продукт в съответствие с насоките на НАТО, като мнозинството от тях възнамерява да постигне целта от 3% до 2024 година.

Столтенберг също така отбеляза, че Европа и Канада са допринесли за отбрана със 100 млрд. долара от 2016 година насам. Той продължи да коментира бюджета за НАТО, като подчерта, че според новите правила Германия и Съединените щати ще плащат "приблизително една и съща" сума спрямо бюджета на организацията, което означава, че разходите на Вашингтон ще намалеят и тези на Берлин ще се повишат.