Попълнете търсена ключова дума или фраза

The Economist: Съюзниците възроптаха срещу думите на Макрон за НАТО

https://blitz.bg/svyat/the-economist-syuznitsite-vzroptakha-sreshchu-dumite-na-makron-za-nato_news708278.html Blitz.bg

Дори много френски наблюдатели, които симпатизират на френския президент, останаха объркани

Париж, Франция 09 Ноем. 2019, 09:27 901 прочита 13 коментара
Съюзниците възроптаха срещу думите на френския президент Еманюел Макрон за НАТО, пише британското списание The Economist.
В продължение на месеци в НАТО се притесняваха, че срещата на върха на лидерите на Aлианса в Лондон на 3 декември може да бъде помрачена от неподходяща забележка на Доналд Тръмп.


Те не взеха предвид Еманюел Макрон. В интервю за The Economist, публикувано на 7 ноември, президентът на Франция заяви, че НАТО преживява „мозъчна смърт“. Той постави под въпрос член пет, клаузата за колективна защита на съюза и заяви, че не е сигурен дали САЩ ще се появят, за да защитят Европа в криза.

Макрон не каза нищо повече от това, което се мърмори в канцелариите и мозъчните тръстове от години, особено след избирането на Тръмп, който нарече НАТО „остарял“ и се скара на съюзниците, че не изразходват достатъчно за отбрана. Но желанието на Макрон да го каже на висок глас разтревожи НАТО.

В същата сутрин, когато се появиха думите на Макрон, Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, произнесе реч в Берлин. Макар и да не е замислена като отговор на френския президент, може и да е било такава.

Макрон се похвали, че новите схеми на ЕС за отбрана показват, че „Европа има капацитет да се защити“. Столтенберг приветства тези проекти, но се подигра с идеята, че те могат да заменят силата на САЩ, заявявайки: „Европейският съюз не може да защити Европа.“

Столтенберг посочи, че след като Великобритания напусне блока, 80% от разходите за отбрана на НАТО ще идват от съюзници извън ЕС. Германия ще бъде оставена като единственият член на ЕС, ръководещ една от четирите бойни групи на Aлианса в Източна Европа (Франция спорадично допринася с малобройна войска за към британското военно присъствие в Естония). „Европейското единство“, заключи той, „не може да замени трансатлантическото единство“.

Много страни в НАТО са съгласни. Източноевропейските съюзници са особено подозрителни към всичко, което може да отблъсне САЩ, или още по-лошо, да даде на Русия полъх на западната слабост.

Славомир Дебски, директор на Полския институт за международни отношения, мозъчен тръст, близък до правителството, каза, че амбицията на Макрон за европейска отбрана „се разглежда във Варшава като опасен мираж“. Това мнение е широко разпространено източно от река Одер. „Макрон вижда това като последно усилие от страна на ЕС да бъде участник в геополитиката на 21 век“, казва Джейми Шей, който до миналата година беше заместник-помощник генерален секретар в НАТО.

„Но идеята за стратегическа автономия все още не е изчезнала.“

Други споделят съмненията на Макрон, но смятат, че тяхното публично изричане от политически лидер е дипломатическа грешка. Ангела Меркел, канцлер на Германия, която сама призова Европа да "вземе съдбата си в свои ръце" през 2017 година и миналата година призова за "истинска, реална европейска армия" порица Макрон за неговите "остри думи" и "съкрушителен удар ".

Тя настоя, че НАТО остава крайъгълен камък на германската сигурност.

Дори много френски наблюдатели, които симпатизират на Макрон, останаха объркани. „Силата на НАТО се опира не на танкове или бомби, а на схващането, че когато настъпи криза, Алиансът ще действа като цяло.

Повдигането на съмнение относно член пет само по себе си го обявява за мъртъв “, казва Фабрис Потие, бивш ръководител на политическото планиране на Йенс Столтенберг и член на политическата партия на Макрон, „Република, напред“. Франсоа Хайсбург, бивш френски служител по отбраната, който беше съветник в кандидат-президентската кампания на Макрон за националната сигурност, казва, че думите му са "много смущаващи".

Най-мекото тълкуване на коментарите на Макрон е, че преди срещата на върха в НАТО той се стреми да отправи „двоен призив за събуждане както на САЩ, така и на Европа“, както казва Шей: “Казва на САЩ да се посвети отново на отбраната на Европа и Европа да вземе сериозно своята собствена сигурност.

Опасността е, че този коментар просто ще раздели двете страни на разстояние и ще засили вярата на Тръмп в девиза „Америка на първо място“. Това би могло да доведе до трудна среща на върха.

13 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам