Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Париж да участието си в парада и официалната церемония по случай националния празник на Франция - Деня на щурмуването на Бастилията, предаде ДПА.

Меркел пристигна и зае мястото си на официалния подиум на площад "Конкорд" в 9:40 ч местно време и поздрави присъстващите френски официални лица, както и другите чуждестранни лидери, дошли специално за случая, включително белгийския премиер Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

тя бе посрещната от топла прегръдка от френския държавен глава Еманюел Макрон.
 

 


Почетните гости за националния празник обикновено са настанени да седнат на зрителния подиум, но стават прави за изпълнението на френския национален химн и за приемане на поздрав от дефилиращите военни части, преминаващи пред подиума, отбелязва ДПА.

Около 500 войници от общата френско-германска бригада участват този път в парада, наред с испански контингент, завръщащ се от участие в тренировъчната мисия на ЕС в Мали.


 

Към френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел на подиума да се присъдениха и държавни и правителствени ръководители от Белгия, Естония, Финландия, Холандия и Португалия.

 

 

 

 

 

 

 

Франция ще представи на парада и летящ войник. Оборудван със специално облекло и въздушен борд, войникът може да се издигне до 2000 метра височина и да развие скорост до 200 километра в час. Съоръжението може да бъде използвано при различни мисии - от евакуиране на ранени до транспортиране на храна.

Летящият войник ще е част от националните космически сили на Франция. За тяхното създаване съобщи френският президент Еманюел Макрон ден преди Националния празник на страната. Очаква се новата космическа инициатива да помогне на страната по-добре да гарантира безопасността на своите спътници. Точният размер на инвестициите обаче все още не е определен.

 

 Преди това френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че Париж възнамерява да похарчи 3,6 милиарда евро за подновяване на военните си сателити.

По-рано тази година, Жан-Ив Льо Гал, президент на Националния център за космически изследвания разкри, че развитието на космическата индустрия е приоритет на Франция и че организацията очаква Макрон да направи стратегическо решение за формиране на "космическа сила" на страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!