След като Русия обяви, че нейните войски се оттеглят след завършването на ученията близо до границата с Украйна, Москва настоя, че прогнозите, че може да бъде само на няколко минути от разпореждането на пълномащабна инвазия, са се оказали неверни.

В пламенно изявление във вторник говорителят на външното министерство Мария Захарова се нахвърли презрително срещу репортажите и твърденията на американски и европейски служители, че въоръжените сили на Москва може да са само на часове от нанасянето на удар срещу съседа.

„15 февруари 2022 г. ще остане в историята като денят на провала на западната военна пропаганда“, написа тя.

Според нея Западът е „засрамен и унищожен без нито един изстрел“.

В същото време Министерството на отбраната на Москва обяви, че редица руски войски са приключили ученията си в Беларус, близо до украинската граница, и ще започнат процеса на изтегляне.

Коментарите на Захарова идват, след като американското бизнес издание Bloomberg съобщи в събота, позовавайки се на неназовани официални лица, че офанзива срещу Украйна може да се проведе още във вторник. Агенцията съобщи, че евентуална атака може да включва провокация в района на Донбас или срещу Киев.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред Си Ен Ен през уикенда, че „източници“ и „събрани разузнавателни данни“ предполагат, че „големи военни действия“ могат да започнат „всеки ден“. Той каза, че това включва предстоящата седмица преди края на олимпийските игри.

Напрежението по споделената граница ескалира през последните месеци, като западни служители вдигнаха тревога, че московските войски скоро могат да организират инвазия. Кремъл многократно настояваше, че няма агресивни намерения и обвиняваше англоезичните издания, че разпалват масова „истерия“.

На фона на опасенията от потенциално нахлуване Москва потърси гаранции за сигурност, които ще ограничат разширяването на НАТО по-близо до нейните граници и ще блокират присъединяването на Украйна към неговите редици.

Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг обаче каза, че Русия „няма вето“ върху амбициите на Киев да си осигури членство.

В понеделник висшият дипломат на Русия, външният министър Сергей Лавров, каза, че неговата страна е разочарована от отговора на НАТО и САЩ, но все още има надежди за постигане на дипломатическо решение. Говорейки малко след Захарова във вторник, той заяви, че западните съобщения за предстояща инвазия представляват „информационен тероризъм“.