Марсоходът "erseverance все пак успя да се справи със задачата си и събра първата скална проба от повърхността на Червената планета. 

Тя е получена от определен камък, който е получил името "Rochette". Няколко дни след това беше получена втора проба от точно същата порода.

НАСА публикува изявление, че тези проби имат всички признаци на потенциално обитаема среда. Кен Фарли от своя страна добави, че живите организми биха могли да бъдат в такива условия. Важен момент може да се нарече фактът, че вода някога е присъствала в пробите за много дълго време.
Rochette се състои от базалт. Може да се образува в резултат на изригване на вулкан. Също така в предоставените проби експертите успяха да намерят определени соли, в които могат да присъстват мехурчета марсианска вода. Освен това тези мехурчета са много малки.

Основната задача на Perseverance е да търси древни микроорганизми на Червената планета. Освен това той трябва да предостави над двадесет различни скални проби за внимателно проучване. Те ще бъдат доставени на нашата планета през 2030 г.

Мич Шулте добави, че всички тези проби играят много важна роля и ще бъдат използвани за провеждане на анализи в лабораторни условия. Благодарение на минералите, съдържащи се в събраните проби, специалистите ще могат да научат повече за историята на развитието на Марс и дали течната вода е присъствала на планетата и колко стабилна е била тя.

Превод: БЛИЦ