В Русия в условията на глобална финансово – икономическа криза започва тайно, но изключително мащабно преразпределяне на собствеността.
Част от олигарсите могат за миг да се лишат от могъществото си, затова пък редиците на икономически магнати ще бъдат попълнени от нови хора. Кой ще тръгне нагоре и кой надолу – зависи почти изключително от премиера Владимир Путин, който през последните седмици убедително доказа, че е най-могъщият политик в страната, пише “Московский комсомолец”.
В някои неща Путин сега е дори по-влиятелен отколкото като президент, смята изданието, цитирано от Newsru. Сега руските икономически босове, оказали се жертва на кризата, могат да се изправят само с финансовата помощ от хазната чрез държавните банки. В правителството в момента работи неформален икономически щаб, който решава на кого да се даде и на кого – не. Три близки до върховете информирани източника обаче заявяват пред вестника, че решенията по всички истински важни въпроси се приемат еднолично от Владимир Путин. Той постоянно трябва да прави избор, а при такива размествания смяната на собствениците на много от най-важните парчета от собствеността в Русия става почти неизбежна. “Президентът Медведев не само не влияе на процеса на разпределяне на средствата, но и не се старае да прави това. В това отношение задълженията вътре в управляващия тандем са очевидно ясно разделени”, цитира авторът на публикацията бивш министър. /БЛИЦ