Няколко хиляди души протестираха в чешката столица Прага против ограниченията срещу коронавируса, докато много чешки болници спряха неспешните процедури пред лицето на един от най-бързите темпове на нарастване на новозаразените в света, предаде "Ройтерс".

Събрани в парк с изглед към центъра на Прага, протестиращите развяваха национални знамена и носеха плакати с лозунги като: "Да се ​​ваксинирате? Над мъртвите ви тела". 

Напускащото властта правителство затегна мерките в четвъртък, включително забрана на коледните базари, което беше една от основните теми на днешната демонстрация.

"Тук съм, за да се боря за свобода. Тук съм, защото не съм съгласен с това, което се случва днес", настоя Иржи Хулец пред "Ройтерс".

Чешките болници, включително най-голямата, пражката Motol, спряха планираните операции и ограничиха други грижи през последните дни, тъй като броят на пациентите с COVID-19 се удвои до около 6 000 души през последните три седмици.  

Новоназначеният премиер Петр Фиала по-рано призова хората да се ваксинират, за да предпазят себе си и другите от сериозни състояния, ако се заразят.

Само 58,5% от чехите са ваксинирани срещу коронавируса, в сравнение със средно за Европейския съюз от 65,8%, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.