В бъдеще мениджърските заплати в Германия ще са зависими от няколко допълнителни условия. За това се споразумяха в Берлин партийните лидери от управляващата коалиция, съобщава Дойче веле.
Върху мениджърските заплати в Германия ще има по-строг контрол и това без съмнение е в резултат на избухналата глобална криза. Отрезвяването, до което доведе тя, не е обаче единствената причина за консенсуса, постигнат снощи между партийните лидери в управляващата коалиция.
Край на безгрижния живот?
Мениджърските заплати в размер на милиони са отдавна трън в очите на германското общество. Още повече, че милионите евро, които получават някои мениджъри годишно, не са пряко обвързани с успеха на управляваната от тях фирма. Не рядко дори и при провал те прибират обезщетения, които им гарантират безгрижен живот до края на дните им.
Точно затова преди осем месеца беше създадена съвместна комисия между управляващите в Германия ХДС и Социалдемократическа партия, която трябваше да предложи конкретни промени в акционерното и търговско законодателство. Тези предложения бяха обсъдени снощи.
Председателят на социалдемократическата фракция в Бундестага Петер Щрук поясни: "Ние успяхме да постигнем споразумение, което ще ограничи мениджърските заплати посредством законопроект. Много се радвам по този повод. Нашите представи са за още по-големи промени, които обаче явно ще трябва да прокараме в Бундестага, но след изборите, при едно по-друго съотношение на силите", заяви Петер Щрук, подчертавайки по този начин, че социалдемократите не са успели да прокарат по-радикалните си виждания за ограничения на мениджърските заплати.
Компромис под най-малкия общ знаменател
Действително постигнатото споразумение с ХДС би могло да се нарече компромис под най-малкия общ знаменател. Няколко са основните моменти в договорените ограничения върху мениджърските заплати. В бъдеще те ще се определят не от малка комисия с ограничен брой хора, а от целия Надзорен съвет на фирмата. Той също така е задължен да взема решения за съкращаване на мениджърските заплати, ако фирмата не се развива добре. В случай, че това не стане, отговорността ще се поема от членовете на Надзорния съвет.
Освен това мениджърите, закупили си при изгодни условия акции на фирмата, която управляват, ще имат право да продадат тези акции едва след четири, а не както досега след две години. Целта е да се гарантира продължителен, а не временен и спекулативен успех на една фирма.
Лидерите на Християндемократическия съюз обаче отхвърлиха някои предложения на социалдемократите, които затягаха още по-силно контрола върху мениджърските заплати. Например: и в бъдеще те няма да имат таван, който ще определя колко милиона евро може да получава един мениджър годишно.
Въпреки това финансовият министър социалдемократът Пеер Щайнбрюк изрази задоволството си от постигнатото споразумение за законодателни промени. Обсъждането им ще започне още през следващата заседателна седмица на Бундестага. /БЛИЦ