Германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да поиска вот на доверие в Бундестага, ако политическата криза в Германия не приключи днес. Тази вечер баварският Християнсоциален съюз трябва да обяви дали е доволен от постигнатото от Меркел на срещата на върха. Ако реакцията им не е положителна, то от утре баварската гранична полиция започва да връща обратно бежанците от австрийската граница.

Такъв ход на баварските власти би означавал началото на края на управляващата коалиция в Германия – само 100 дни след съставянето ѝ. В интервю за германската телевизия ZDF днес следобед Меркел остави отворен въпроса дали би се подложила на вот на доверие в Бундестага.

„Все още сме в консултации, да видим резултатите“, заяви Меркел, цитирана от БНР. 

Междувременно германският канцлер получи подкрепата на всички лидери в своята партия, както и тази на другия коалиционен партньор – Социалдемократическата партия.

„Решенията в Брюксел са донякъде задоволителни, макар да ни предстои още много работа. Надявам се, че всички политически партии в Германия ще поемат отговорността пред страната ни“, заяви още Меркел.

Сега всичко зависи от решението на Християнсоциалният съюз.