Русия ще може да се върне в групата на Г-8, но това изисква прилагането на споразуменията от Минск, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните издания.
"Мога да си представя, че Русия ще се върне. Но преди това е необходим напредък в реализацията на споразуменията от Минск ", каза тя.

Според думите на канцлера, Западът се нуждае от помощ от Русия за решаване на кризи.

Първи, за желанието да се възстанови форматът на Г-8, заяви американският президент Доналд Тръмп на 8 юни. По-късно той обясни, че е по-значим от Г-7. Според американския лидер, участниците в срещата на Г-7 не са поставяли този въпрос на гласуване, но са го обсъдили.

Идеята за връщане на Г8 бе открито подкрепена от Италия. Против нея по-рано се бе обявила Германия.


Руският президент Владимир Путин на призива за връщане на формата на Г-8 отговори, че Русия не е излизала от него.

Форматът на Г-8 престана да съществува през 2014 г., след като Крим се присъедини към Русия. Тогава лидерите на големите световни сили се отказаха да участват в срещата на върха на "осемте", който Русия като председател трябваше да проведе в Сочи. Вместо това се проведе среща на Г-7 в Брюксел (Франция, Великобритания, Съединените щати, Германия, Япония, Италия и Канада). Представители на Европейския съюз (председатели на Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия) също участват в срещата на високо равнище.

Според германския канцлер Ангела Меркел, важното решение на американския президент Доналд Тръмп да не подпише комюникето на Г-7 в Канада показва, че Европейският съюз трябва да положи повече усилия, за да укрепи позициите си.

"Трябва да вземем нашата съдба в собствените си ръце", заяви Меркел в ефира на телевизионния канал ARD.

Освен това канцлерът подчерта, че несъгласията с Вашингтон не трябва да означават края на трансатлантическото партньорство.

Превод и редакция: БЛИЦ