Не сте смятали да си направите профил в Instagram, но се случи. И сега нямате търпение да споделяте местата, на които сте, да се похвалите пред приятелите с гледките и с изживяванията си.


Но този начин на мислене „виж ме, виж ме, виж ме” доведе до огромни потоци от туристи на редица определени като достойни за Instagram места.

Това, от своя страна, води до тяхната постепенна разруха и дори заличаване на пейзажи.

Как се забавляват стюардесите в самолета, когато няма пътници

Ето защо за следващото си пътуване до тези красиви местности помислете дали да не изключите телефона си и да се насладите на природата в реалния живот.

Ето  няколко места, на които е по-добре да спрете да правите снимки:

Big Major Cay Island, Бахамски острови

След като се търкаля в калта, кой не би искал да се потопи в кристално чистата вода? Е, плуващите прасета на Бахамските острови го знаят най-добре. Но през 2017 г. седем прасета умряха от прекомерно поглъщане на пясък, който беше смесен с храна, хвърлена на плажа.

Все по-често тези атрактивни животинчета разчитат на храната, която туристите им дават. Друг фактор, който потенциално допринесе за смъртта им, са климатичните промени и пресъхване на естествения им водоизточник.

С котки в чантата: Ето как пътувате, когато не искате да оставяте домашните си любимци сами

Но тъй като плуващите четириноги са вече толкова известни, това доведе до реакция от активистите за правата на животните.

Езеро Елсинор, Калифорния

В планината близо до този малък град в Калифорния тази година имаше суперцъфтеж на макове, което доведе до изключителен приток на туристи със селфистикове. Градските власти заявиха, че градът им не е подходящ и подготвен за масовия приток на хора - около 150 000, и дори направиха хаштаг #PoppyShutdown.

Главните пътища се превърнаха в паркинги, а един служител на града беше блъснат от автомобил, докато се опитваше да пренасочи трафика от малкия град, който е за едва 60 000 души.

Мая бей, Тайланд

Еколозите сигурно са доволни от факта, че този залив е затворен до 2021 г. Ежедневните посетители скочиха от 170 през 2008 г. до 3500 души на ден през 2017 г. след филма The Beach.

Но освен славата и интереса към този красив плаж, всички тези туристи нанесоха сериозни щети на природата. За да се възстанови напълно, мястото е затворено за посещение.

Фавела, Рио де Жанейро, Бразилия

Бразилската фавела се наричат бедняшките квартали в Рио, които са обитавани от почти една четвърт от населението на Рио де Жанейро.

Фавелата е много интересно място, ако туристът иска да се докосне до автентичния местен начин на живот. Доскоро те бяха избягвани от туристите, но станаха известни с видео игри, като Modern Warfare, показващи незаконни сцени с наркотици и насилие.

Освен това са и дом на творчески личности. Това съчетание привлича туристи, които искат да се докоснат до този живот и да се почувстват бедни. Въпросът е доколко етично е това.

Ангкор Ват, Камбоджа

Като една от най-големите религиозни сгради в света, Ангкор Ват има огромно значение и привлича много туристи. Но колкото и да се изкушавате да снимате великолепната структура, не забравяйте къде се намирате - храм с огромно символично значение.

Санторини, Гърция

Великолепната гледка към синьо-белите сгради с изглед към морето идва с цена. И това е цена, която местните жители не могат да си позволят да плащат - увеличаващите се наеми и разходи за живот, както и натиск върху местната инфраструктура.

Голямата джамия, Обединени арабски емирства

Подобно на Ангкор Ват, трябва да се опитате да разберете културното и религиозно значение на това място, вместо да правите снимки на фона му. Това е джамия, така че, когато я посещавате, не забравяйте да се прикриете с дълга роба, която покрива глезените и главата.