Украинските власти крият телата на стотици загинали военни в хладилни вагони за на границата с Унгария, съобщава унгарското издание Metropol.

Журналистите твърдят, че повечето от въпросните войници са починали преди няколко седмици, а някои тела са отпреди няколко месеца, но роднините им все още не са успели да ги погребат, а може би дори не знаят за смъртта им.

"Само на няколкостотин метра от унгарската граница, в старателно охранявана и изолирана част от железопътния възел, украинските власти съхраняват телата на стотици войници в специално предназначен за това хладилен вагон", пише изданието.

Metropol пише, че укриването на действителните жертви в боевете е "сериозен политически въпрос" за украинския президент Володимир Зеленски. Екипът му сериозно следи за това колко бързо роднините на военнослужещите научават за факта на смъртта, а също така разпределя "допустимия" брой погребения на ден.

За това им помагат специалните хладилни вагони, които Украйна получи преди няколко месеца като част от чуждестранната военна помощ.

Киев разполага и с хладилни вагони украинско производство. Според изданието, всеки от тези вагони е с товароносимост 50 тона, което означава, че може да побере около 500 трупа.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук