Министерството на отбраната на Русия ще получи в скоро време мобилен лазерен комплекс (МЛК), заслепяващ на разстояние от няколко десетки километра оптиката на самолети, хеликоптери и самонасочващи се ракети и бомби, съобщи "Русская весна" в петък (10 февруари).
Системата, разработена от научно-производствено обединение "Астрофизика" (част от холдинга "Швабе") може да се справи и с оптико-електронните системи (ОЕС) на танкове, бронемашини и даже с прицелите на противотанкови ракетни комплекси. МЛК се отличава със сравнителни малки габарити и затова се монтира лесно на военни машини и бронирани автомобили.

Информирани източници от военно-промишления комплекс съобщават пред "Известия", че в момента МЛК вече преминава изпитания. Принципът на работа на мобилния лазерен комплекс е прост. Той насочва лазерен лъч във вид на сноп към съответната оптическа система и я заслепява. Изделието се състои от няколко, групирани в общ сноп, лазерни излъчвателя. Затова МЛК може както да заглуши едновременно голямо количество цели, така и да концентрира всички лазерни лъчи в един обект.

"В момента комплексът се намира във висока степен на готовност. Но не мога да ви кажа конкретни срокове за приключване на работата, както и повече за характеристиките на машината", съобщил един от събеседниците на "Известия".


Източник: Руски дневник