Руският бизнесмен Михаил Прохоров заема първото място в класацията за 2008 г. на милиардерите в долари в Русия, предаде РИА “Новости”, като се позова на списание “Финанс”. Състоянието на Прохоров се оценява на 14,1 милиарда долара.
Прохоров измести от челното място в класацията Олег Дерипаска, чийто капитал в края на 2007 г. се оценяваше на 40 милиарда долара. Тогава Прохоров имаше 21,5 милиарда долара.
Съгласно “Финанс” броят на милиардерите в долари в Русия през 2008 г. е намалял от 101 на 49 души, а общото състояние на десетте най-богати руснаци е намаляло с 66 % - от 221 милиарда на 75,9 милиарда долара. “Финанс” посочва, че структурата на класацията на руските милиардери се е променила съществено под влиянието на международната финансова и икономическа криза, която срути цените на суровините, направи по-трудно за руските бизнесмени получаването на нови кредити в чужбина, значително намали пазарната капитализация на руските предприятия и провокира ръст на задлъжнялостта, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ