Почти половината от американските военни смятат, че Америка скоро ще бъде въвлечена в мащабен военен конфликт. За това свидетелства социологическо проучване, публикувано в Military Times.

Според резултатите от изследването 46 процента от американските военни смятат, че страната им ще вземе участие във война в течение на следващата година. Промяната в общественото мнение с течение на времето в тази посока е показателна. Миналата година е било проведено подобно проучване, но тогава едва 5% от военните в САЩ са смятали, че страната ще участва в конфликт.

Повечето от анкетираните - 71% са убедени, че в при една такава възможна война противник на Америка ще е Русия, на второ място с 69% са поставили Китай. За сравнение през 2017 година Русия е била избрана от 53%, а Китай - от 45.

В същото проучване военните експерти са посочили като основна заплаха за националната безопасност кибертероризмът - цели 89 % от анкетираните смятат така. Според тях американската армия не е добре подготвена, за да се противопостави на подобни атаки.

От друга страна половината от допитваните смятат, че Америка няма да бъде вкарана в сериозен военен конфликт. 

Резултатите от допитването показват, също така, че американските военни са престанали да смятат за сериозна заплаха Северна Корея, причината за което е политиката на Тръмп по отношение на КНДР.

Превод БЛИЦ