Американски експерти предположиха какви могат да бъдат бъдещите руски военни самолети. За всеки модел Military Watch се опита да предостави техническа обосновка.

Експерт на изданието отбелязва, че самолетите от ново поколение в Русия са създадени от нулата. Той нарича PAK DA първият в класацията на бъдещите самолети бомбардировачи от ново поколение, който се разработва в Русия.


Переспективният ракетоносец е определен като отговор на американския B-21 Raider и китайския H-20.

Очаква се първият полет на PAK DA да бъде завършен не по-късно от 2025 година. Той ще бъде оборудван, както смята авторът, включително с хиперзвукови балистични ракети, пише "Поглед инфо".

Експертът прогнозира и появата на самолета МиГ-36 в Русия - подобрена версия на средния изтребител МиГ-29 с възможности за избягване на радари. Много технологии на този самолет, според автора на статията, ще бъдат интегрирани от МиГ-35. 

Проектът, смята експертът, прилича на програмата Boeing F-15 Silent Eagle, която има за цел да превърне самолета в невидим. Авторът вярва, че изтребителят ще бъде оборудван с хиперзвукова ракета R-37M.

Друг хипотетичен модел е МиГ-41, който ще комбинира предимствата на съветските  МиГ-25 и МиГ-31, но ще бъде значително подобрен. 

Предполага се, че това ще бъде хиперзвуков самолет, който може да лети със скорост по-голяма от Мах 5, ще има мощни сензори и далечни хиперзвукови боеприпаси. 

Експертът очаква, че самолетът ще може да работи на височини, значително по-високи от височината на МиГ-25, да лети в близкия космос и дори да заплашва вражеските спътници.

Авторът на статията очаква и появата на Су-60, изтребител за въздушно превъзходство от шесто поколение, който значително ще надмине сегашния дизайн на Су-57.

Освен това наблюдателят очаква появата на Як-150. В подкрепа на това той се позовава на руските държавни медии, които потвърдиха, че "се работи за изтребител от ново поколение, способен на вертикално кацане - наследник на Як-141". 

Проектът се появи в СССР, но беше спрян поради разпадането на страната, въпреки че беше най-напредналия изтребител, способен на вертикално излитане, създаван някога, пише експертът.

Конвенционалният Як-150 според него може да включва редица характеристики, които не са характерни за Як-141, включително намаляване на радарния профил, радар с активен фазов масив и нови боеприпаси - по-специално хиперзвукова ракета въздух-въздух P -37M.

По-рано в САЩ посочиха най-опасния военен кораб в Русия.