Хиляди хора, блокирани на източния бряг на опустошената от пожари Австралия, чакат да бъдат евакуирани от армията на страната. Синоптиците прогнозират нов фронт, който ще засили още повече пламъците в щатите Виктория и Нов Южен Уелс.

Премиерът на Виктория Даниел Андрюс, обяви за първи път в историята бедствено положение, като даде на властите повече правомощия да принудят хората да напуснат имотите си.

Загиналите до момента са 18, сочат данни на CNN. Нов Южен Уелс също обяви извънредно положение и десетки хиляди летовници бяха призовани да напуснат националните паркове и отдалечените туристически зони.

Очаква се кораб на военноморските сили да евакуира около 1000 от общо 4000 души, блокирани на плаж в изолирания град Малакота в Източна Виктория, като първо ще бъдат спасени жени, деца, възрастни хора и болни.Според властите няма изгледи пожарите да бъдат загасени скоро, тъй като вятърът разнася пламъците. При всички блокирани пътища морският транспорт е единственият изход от засегнатия град и всеки курс може да отнеме повече от ден.

Австралийската армия започна евакуацията по море. Има стотици хора, хванати в капан от пожари в югоизточния град Малакута, предаде ФП.

Кораб на австралийските ВМС хвърли котва в Малакута, за да евакуира хора, които бяха потърсили убежище на плаж от новогодишната вечер. Военни самолети пък пуснаха хуманитарна помощ по изолирани от пламъците райони.

Най-малко 20 души са загинали, а десетки други са в неизвестност. Над 1300 къщи са изпепелени от началото на сезона на пожарите в Австралия през септември. Пожарите са унищожили площ, двойно по-голяма от Белгия.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса в събота и властите обявиха извънредно положение в югоизточната част на Австралия, която е най-населената в страната.

Хиляди туристи и местни жители получиха нареждане да напуснат най-застрашените райони в зона от около 300 км по крайбрежната ивица, което предизвика огромни задръствания по пътищата към Сидни и Канбера. Един шофьор съобщи на АФП, че са му били нужни три часа да измине 50 км.

В пожарите са загинали стотици хиляди животни, а жирафите са обявени за изчезващ вид. Пламъците са високи около 70 метра. За сравнение е дадена Операта в Сидни, чиято височина е 65 метра.