Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде обясни защо управляващите са отказали да въведат строги ограничителни мерки в борбата с новата коронавирусна инфекция.

„В Швеция имаме други традиции и култура. Министерствата ни са малки, правомощията – големи, нивото на доверие между хората, властите и политиците – много високо”, разказва дипломатът пред Politico.

Тя отбелязва, че целта на Швеция, както и на другите страни, е да спре разпространението на вируса, да избегне натоварването на здравната система и икономически колапс.

По думите й, в Швеция препоръките на властите по спазване на карантината се възприемат от хората като „нещо, към което трябва да се придържат”.

Като пример тя посочва, че след препоръка на управляващите, пътуванията към остров Готланд са намалели с 96%.

Линде отбеляза, че епидемиолозите в страната са на мнение, че разходките на чист въздух са необходими за гражданите, за да се избегнат проблеми с физическото и психическото здраве.

"Очакваме БВП да намалее с 4-10%. Имаме много висок (прогнозируем) процент на безработица от 10%", каза още шведският външен министър, коментирайки последиците от епидемията върху икономиката.

В Швеция 21,5 хил. души са се заразили с коронавирус. Над 2,5 хил. души е броят на починалите, а на оздравелите – около 1000.