Правителството на Обединеното кралство няма да поеме бюджетен ангажимент да разпределя определен процент от националния БВП всяка година, за да помогне на Украйна през следващите 10 години, съобщи заместник-министърът на финансите на Великобритания Бим Афолами.

„Плановете за изразходване на международна помощ постигат точния баланс между фискалната отговорност и нашата отговорност към най-уязвимите държави“, каза Афолами в писмен отговор на въпрос от депутата от Шотландската национална партия Дрю Хендри. Той попита дали трябва британското правителство отделянето на определен процент от БВП годишно, за да помогне на Украйна през следващото десетилетие?

Заместник-министърът на финансите отбеляза, че от февруари 2022 г. Лондон е поел задължения за предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ на Киев в размер на почти 12 млрд. паунда (15 млрд. USD).

В същото време той посочи, че е „важно властите да имат достатъчна гъвкавост в отговор на възникващи фактори и бързо развиващи се събития, включително кризи“. Въпреки това Афолами добави, че Обединеното кралство „остава ангажирано с постоянната си подкрепа за Украйна“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук