Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Великобритания и техните съюзници от НАТО, както и от страните-членки на Европейския съюз през последните 2 години. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Беларус, който бе пратен до медиите във връзка с обявеното от Владимир Путин съобщение, че двете страни са се споразумели за разполагането на тактически ядрени оръжия.

Вчера Европейската комисия (ЕК) заяви, че плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус водят до опасна ескалация на напрежението и че „ще има последващ отговор“.

Затова днес МВнР в Минск обосновава взетото решение от властите в страната.

„Тази пряка и груба намеса във вътрешните работи на независима държава, насочена към промяна на геополитическия курс и промяна на вътрешнополитическия строй на Беларус, пряко противоречи на задълженията, поети от отделните страни, подписали Меморандума за гаранции за сигурност във връзка с присъединяването на Република Беларус към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО).

Едностранните принудителни мерки в политиката и икономиката са съпроводени с увеличаване на територията на съседните страни-членки на НАТО на военния потенциал в непосредствена близост до границите на Беларус. С оглед на тези обстоятелства и произтичащите от тях законни опасения и рискове в областта на националната сигурност, Беларус предприема принудителни ответни действия за укрепване на собствената си сигурност и отбранителна способност“, се казва в съобщението.

От ведомството уверяват, че военното сътрудничество между Беларус и Русия се осъществява в строго съответствие с международното право.

„Обучението на беларуски пилоти, способни да управляват самолети със специфични боеприпаси, модернизацията на такива самолети, както и разполагането на ядрени бойни заряди на територията на Беларус, без да се предава на Минск контрол над тях, както и достъп до съответните технологии, по никакъв начин не противоречат на разпоредбите на член номер I и номер II на ДНЯО. Освен това, това не е нещо ново в сферата на военното сътрудничество между неядрената и ядрената държави.

В НАТО отдавна съществува практиката на „съвместни ядрени мисии“, самолетите на страните-членки на Алианса са сертифицирани за полети с ядрено оръжие, подготвя се летателен състав за такива „мисии“, провеждат се съответните учения. На териториите на европейските страни-членки на НАТО се съхраняват над 150 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ, подготвени са над 250 самолета за възможното им използване.

Беларуската страна е убедена, че на мястото на конфронтационната риторика и развихрящата се спирала на надпреварата във въоръжаването трябва да дойде конструктивен и взаимно уважителен диалог, насочен към укрепване на архитектурата на глобалната и регионалната сигурност, многостранните механизми за разоръжаване, неразпространение и контрол над въоръженията, в това число и в ядрената сфера. За това призовавахме и продължаваме да призоваваме всички наши партньори“, се отбелязва в изявлението до медиите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук