Според съобщения в медиите оборудването се доставя през Беларус и Литва до Централна Азия, откъдето може да стигне до Русия. ЕС се опитва да блокира маршрутите, заплашвайки страните със санкции.

Страните от Централна Азия увеличиха доставките на стоки с двойна употреба за Русия, които руснаците могат да използват за ремонт на военна техника. Това пише британското издание The Telegraph, позовавайки се на таен документ от Европейския съюз, цитиран и от украинския Фокус.

Европейските служители са идентифицирали търговски канали от ЕС към Русия през Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и други азиатски страни към Русия, обемът на доставките през които се е увеличил с 60-80%.

Много артикули имат двойна употреба и военни приложения, като перални машини, фотоапарати и автомобили. Смята се, че руснаците изнасят електроника и други компоненти за ремонт на танкове, бронетранспортьори, разузнавателни дронове и друго оборудване, повредено във войната в Украйна.

Според източници значителна част от стоките се изнасят от ЕС за Беларус, транспортират се през сухопътната граница с Литва и след това се доставят до азиатските страни. Европейците могат да проследяват документите за износ само до външната граница на региона, след което е невъзможно да се контролира движението на оборудването. Представители на ЕС се опасяват, че азиатските съюзници помагат на Кремъл да заобиколи международните санкции, предназначени да лишат Русия от военна техника.

ЕС готви нови санкции, но не за Русия, а за страните, които...

Сега ЕС планира да въведе ограничения срещу страни, които търгуват с руснаци, но първо политиците искат да разрешат проблема чрез дипломация, заплашвайки с икономически последици. Казахстан вече се ангажира да засили контрола върху стоките, преминаващи през страната.

„Разбираме всички рискове от вторични санкции, така че наблюдаваме отблизо взаимната си търговия с всички партньори“, коментира правителството на Казахстан пред FT.

Telegraph обърна внимание на факта, че Полша затвори границата с Беларус, но Литва все още поддържа търговски отношения с Минск. В същото време литовските власти се оплакват, че 97% от търговските доставки през Беларус се извършват от други страни. Дипломатите от Г-7 също следят отблизо Турция, Армения и ОАЕ, за да се уверят, че няма да помогнат на руската армия.

През май 2022 г. те написаха, че Русия инсталира на военна техника чипове от чуждестранни домакински уреди, включително хладилници, перални и съдомиялни машини. Така те заобикалят санкциите, наложени върху вноса на електроника.

През юни ЕС забрани продажбата на технологии с двойна употреба на Русия. Те включват електроника, компютри, телекомуникации, сензори, лазери, навигационни системи, системи за задвижване, обработка на материали и оборудване за информационна сигурност.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук