Венецуелски правителствен самолет е кацнал в събота по обяд в Атина при пълна конфиденциалност и без да е подаден предварителен полетен план, съобщи снощи гръцкият телевизионен канал Скай.

Самолетът с номер YV2486 е кацнал на атинското гражданско летище „Елефтериос Венизелос“, твърди репортажът на Скай. Той е излетял от правителствената писта във венецуелската столица Каракас с първоначална дестинация карибския остров Маргарита. Според информацията на телевизията на борда му е бил министърът на външните работи на президента Мадуро Хорхе Ареаса, който е имал една среща на атинското летище.
Мистериозният полет е започнал на 24 февруари от Каракас. Същият ден самолетът е кацнал в Португалия, след като пилотът е казал, че ако не получи разрешение за кацане, самолетът ще падне, защото му свършва горивото.

Твърди се, че два дни по-късно самолетът е кацнал в Женева. Доста европейски страни обаче са отказали да го приемат. Най-накрая, на 2 март малко след 14 часа, е кацнал на атинското летище, където е поискал престой от един час за зареждане. В крайна сметка обаче е останал там 4 часа и е излетял в 18 часа.
Екипажът е уведомил контролната кула в Атина, че това не е официален правителствен полет. Самолетът е „Фалкон“ на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, който е смятан за правителствен.

Представители на венецуелската опозиция твърдят, че самолетът е излетял от Каракас в същия ден, в който правителството на Мадуро е изтеглило от централната банка на страната 8 тона злато.

Скай коментира, че сериозни въпроси буди самоличността на пътниците в самолета, защото ЕС наложи санкции на много представители на правителството на Мадуро, на които не е разрешено да влизат на европейска територия.

Основната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация попита правителството на Алексис Ципрас защо на самолета е разрешено да се приземи, след като повечето европейски държави са отказали да го приемат. Опозицията пита също с кого са имали среща пътниците.
Неназовани източници от гръцкото правителство са коментирали, че „от кацането на един самолет, идващ от Азия, на летище „Елефтериос Венизелос“ с цел зареждане, Скай измисли цяла теория на конспирацията“.