Тайнствената военна база, която преди известно време бе открита от изследователи на територията на Антарктида, е изчезнала. Световните медии съобщават, че на спътниковите снимки, които са направени наскоро, секретната база не се забелязва. Експертите предполагат, че може да е била затрупана със сняг.
 

Какво точно се е случило може би ще разберат експертите от Австралия, които вече подготвят експедицията си. Те вече са получили подкрепа от норвежките си колеги изследователи.

Учените искат да открият изгубената база и да установят на кого точно е принадлежал обекта преди това. По думите им, това, че обектът не се вижда на снимките, ще затрудни значително издирването му. Единственият шанс базата да бъде намерена е чрез координатите й.
 
За базата, която се намира в Антарктида, се носят много легенди и слухове. Според една от версиите, тя е построена от германците през 40-те години на миналия  век. Според слуховете, основната й задача била да осигурява допълнително зареждане на подводниците и плавателните съдове, които по това време са обикаляли край Латинска Америка.

Съществуват и няколко други по-фантастични предположения. Според уфолозите например този обект може да принадлежи на извънземните, които вече са успели да завземат Антарктида и продължават с подготовката си за завземане на всички останали континенти.

,