Странни светлини в нощното небе уплашиха жителите на Берлин и ги накараха да търсят отговори в Интернет, като най-масовото търсене е било за "НЛО" и "Метеори", пишат местни медии.

Светлините, които бяха наблюдавани над германската столица Берлин и Бранденбург през последните няколко нощи и рано сутринта, притесниха местните жители. Както съобщава местният вестник Morgen Post, хиляди жители на германската столица са търсили в Google за "НЛО наблюдение", "Метеор" или "Метеорит", докато платформите, посветени на наблюдения на НЛО, са регистрирали множество съобщения за това, което потребителите описват като "низ от перли" или "феерични светлини".
 
Мрежата за изследване на извънредни небесни феномени (Cenap) също отбеляза, че наскоро е получила необичайно голям брой обаждания.
 
"Обажданията са се увеличили значително. Много хора са притеснени или изненадани от светлините и тяхната форма", каза представител на организацията.
 
Въпреки това, обяснението за това необичайно нощно шоу съвсем не е от друга планета. Оказва се, че не извънземни са озарили небето, а милиардерът Илън Мъск и неговия SpaceX. Тайнствените огнени топки са неговите сателити, които компанията изстреля в космоса в средата на ноември като част от глобалната програма Starlink, която стартира през май и е предназначена да осигури високоскоростен широколентов интернет по целия свят.
 
Всъщност Германският аерокосмически център (DLR) предупреди още миналата седмица, че спътниците на Мъск, тежащи над 200 килограма всеки, ще бъдат наблюдавани от Земята като "приказни светлини" над Германия. Европейската космическа агенция (ESA) също потвърди, че "през последните няколко дни спътниците Starlink са били видими много ясно над Германия".
 
Въпреки че извънземно нашествие засега не се очаква, спътниците Starlink все още могат да представляват заплаха, коментират експерти. "Опасността от сблъсък между тях и други небесни тела съществува", заяви говорител на обсерваторията Щаркенбург в Хепенхайм.