„... подполковник Джейсън Монако се изкачи на шест мили над пустинята, изтребителят му се извисяваше в небето с дрезгав рев. Той наклони своя двуместен F-16D надясно, маневрирайки срещу своите другари-пилоти. През тъмната козирка на шлема си той внезапно видя самолета на своя „противник“.

Значи лоши новини."“Е, - каза той, - току-що умрях". В сивия си шлем с петолъчни червени звезди от всяка страна, символизиращи комунизма, Монако изглеждаше все едно е чуждестранен пилот, който атакува американските самолети. Всъщност той е командир на 18-та ескадрила "Агресор" на ВВС на САЩ, която изобразява "червените".

Така “Вашингтон Пост” в своя публикация описва ученията във военновъздушната база “Алисън” в Аляска, където Пентагонът, отбелязва изданието, се подготвя за война с Китай и Русия, уточнява pogled.info.

Площадка за военните игри са планините на Аляска с площ от 77 000 квадратни мили. Намиращата се там военновъздушна база “Алисън” се модернизира, за да подготви пилотите за въздушен бой в съвременни условия. През април в базата пристигна първият от 54 нови самолета F-35 на стойност 80 милиона долара всеки. Предвидени са десетки хангари с контролиран климат, заедно със съвременни ракетни симулатори от клас „земя-въздух“.

Пентагонът обучава своите пилоти да се справят с китайските J-20 и руските Су-57. Плановете за разширяване на базата включват появата на две нови изтребителни ескадрили и увеличаване на броя на пилотите от 1750 до 3200. Самолетите от пето поколение, разположени в базата, са на един полет до Източна Европа и Южна Корея.

За да се „потопят в атмосферата“ на една бъдеща война, стените на сградата, в която се намира щабът на ескадра “Агресор”, са украсени с червени петолъчки и портрети на Сталин и Мао Цзедун. По време на брифинга командирът се обръща към пилотите с „Другари!“, А брифингът завършва с изпълнение на химна на Съветския съюз.

В програмата, известна като Skyborg, пилотите на F-35 трябва да се научат как да контролират реактивни дронове в комбинация с изкуствен интелект и дистанционно пилотиране, заяви заместник-секретарят на ВВС на САЩ Уил Ропър. 10-дневните учения се провеждат три до четири пъти годишно. Подобни учения се провеждат и във военновъздушната база “Нелис” в Невада.
 
Разработват се и други видове въоръжени сблъсъци с Руската федерация. През февруари 2020 г. се провежда ядрен удар срещу Русия. Според сценария на ученията Русия е създала „извънредна ситуации“ и е атакувала Европа, последвано от ответен удар. Шефът на Пентагона Марк Еспер и членовете на Конгреса на САЩ участваха в отработването на конфликта с използването на ядрено оръжие.

През юни ще започнат отново най-големите учения на НАТО “Защитник на Европа 2020”, които първоначално трябваше да започнат през март. Пентагонът е разработил стратегия за битка в много среди, а предстоящите учения трябва да станат изпитание в реални условия с използването на новите компоненти на въоръжените сили - кибервойски, космически сили и други.

Предвиждаше се 18 държави да участват в ученията - 17 държави-членки на НАТО плюс Грузия. Общият брой на военните трябва да бъде почти 40 хиляди души; Трябваше да се използват хиляди единици сухопътно оборудване, стотици самолети и колосални количества боеприпаси от всички класове. Основната част от войските (29 хиляди души) в ученията в Европа трябваше да бъдат докарани от САЩ.

Според плана ученията трябваше да се проведат в 10 държави, Германия трябваше да служи като основен център за логистика на комбинираната група на НАТО. Според сценария конфликтът се случва през 2028 г., войските на Северноатлантическия алианс са изправени пред условен враг от Източна Европа. Предвиждаше се едновременен десант на три въздушно-штурмови групи на различни участъци от конвенционалния фронт - в Латвия, Литва и Грузия.
 
Коронавирусът обаче направи корекции в тези планове. На 25 март генералният инспектор на Бундесвера Е. Зорн заяви, че ученията в Полша, Литва и Германия са отменени. Но това е само в Европа. А в Аляска американските пилоти продължават да тренират атаки срещу конвенционален враг, чиито идентификационни знаци са червени петолъчки.