Русия извършва военноморски учения и пробни изстрелвания на ракети повърхност-въздух в Черноморския регион на фона на напрежение с Украйна и Запада заради задържането на три украински военноморски съда и техните екипажи край бреговете на Крим миналия месец. Две подводници - "Ростов на Дон Б-237" и "Стари Оскол Б-262" отработваха спешни операции по откриване, придружаване и унищожаване на морски и крайбрежни цели с ракетен огън, съобщават световните медии. 

Екипажи на подводниците от Черноморския флот трябва също да тренират дълбоки потапяния и спешни изплувания, се казва в съобщението. В него не се посочват дати за начало и край на учението. Но в предупреждение на турския ВМФ за навигацията в Черно море се казва, че тренировъчни стрелби в региона се очакват между 3 и 9 декември.

Освен това ракетни системи със среден обсег земя-въздух "Панцир", разположени в източната част на Кримския полуостров, отработват откриване, идентифициране и сваляне на въздушни цели. Външните министри от НАТО обсъждаха в Брюксел вчера заедно с колегите си от Украйна и Грузия обстановката в Черноморския регион. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът е засилил присъствието си там в отговор на агресивните действия на Русия.

По-рано днес стана ясно, че Украйна е провела изпитание на нови крилати ракети, с които планира да усили бреговата охрана в Черно и Азовско море. Това съобщи началникът на Съвета по национална безопасност и отбрана Александър Турчинов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!